Matkaraportti

International Conference on Coordinated & Multiple Views in Exploratory Visualization (CMV 2004) Associated and co-located with International Conference on Information Visualization (IV04)

13. – 16.7. 2004, Lontoo

Ohjelma: http://www.cvev.org/cmv2004/ProgrammeCMV2004.pdf ja http://www.graphicslink.demon.co.uk/IV04/IVPROG.htm

Yleistä

Osallistuin jo toista kertaa tärkeimpään Euroopassa järjestettävään informaation visualisointia koskevaan konferenssiin pitämällä esitelmän UML-kuvausten integroinnista (”Integrating UML Views with visual cues”, videoleikkeet AVI-muodossa: alku, demo ja loppu). Paikalla oli lähes kaikki merkittävät alan tutkijat, mm. Ben Shneiderman. Yhteensä osallistujia oli n. 200 (Suomesta minun lisäkseni 2). Henkilökohtaisesti koin hyvin tärkeäksi keskustella alan tutkijoiden kanssa mm. omasta tutkimuksestani ja sen merkityksestä, mutta tässä raportissa haluan tuoda esille lähinnä asioita, joista olisi hyötyä kaikille lukijoille.

Tärkeimpiä huomioita

Yksi mielenkiintoisimmista esityksistä oli Anselm Spoerrin ” Coordinated Views and Tight Coupling to Support Meta Searching”. Tiesittekö, että yksittäinen hakukone kuten Google indeksoi vain n. 20 % kaikista web-sivuista ja sama kysely eri hakukoneilla tuottaa siten erilaisen lopputuloksen? Metahakukoneet yhdistävät eri hakukoneiden tuloksia, mutta tulosten yhdistäminen voi olla vaikeaa. Spoerrin idea soveltaa InfoCrystal-nimisen tutkimusprototyypin ideaa metahakukoneen tulokseen vaikutti käyttökelpoiselta ja jäänkin odottamaan Flash-version valmistumista ja koekäyttöä.

Wieniläiset tutkijat ovat projekteissaan kehitelleet useita mielenkiintoisia sovelluksia, joista osa on ladattavissa koekäyttöön osoitteesta http://www.vrvis.at/vis/. Ko. sivuista tuli mieleeni, että mekin voisimme keskitetymmin mainostaa ajankohtaisia projektejamme (myös opiskelijaprojekteja).

T. Kohosen WebSOM-idean laajennus on nähtävissä ja kokeiltavissa (java-applet) Fraunhofer-instituutissa työskentelevien kavereiden projektisivuilta (http://binns.informatik.rwth-aachen.de:1234). Sovellus näyttää tehokkaasti, kuinka esim. projektien dokumentit liittyvät toisiinsa ja kuinka tietty, haluttu osa toisiinsa liittyvistä dokumenteista voidaan ottaa tarkemman tarkastelun alle.

Opetuksellisesti merkittävänä edistysaskeleena pidän kaikille avointa runsaasti esimerkkejä, koodeja sovelluksia, tutkimusraportteja ym. sisältävää ympäristöä. Tutustu: http://iv.slis.indiana.edu/sw/

Ben Shneiderman piti mielenkiintoisen ja runsaasti esimerkkejä sisältävän key note –esityksen. Esimerkki tutkimusprototyypistä, josta on kehitetty kaupallinen versio ja josta voisi olla JAMKissakin hyötyä, on Spotfire (http://www.spotfire.com/). Se on suurten datamäärien analysointiin ja visualisointiin kehitetty työkalu.

Yhteenveto ja jatkotoimenpiteet

Kaiken kaikkiaan kuuntelin n. 50 esitystä neljän päivän aikana. Sen lisäksi keskustelin useiden tutkijoiden ja muutamien yritysten edustajien kanssa tutkimustyön soveltamisesta ja kaupallistamisesta. Pikku hiljaa tutkimus menee eteenpäin ja joitakin pikku yrityksiä syntyy joidenkin tutkimusproto­tyyppien ympärille. Oman tutkimukseni sivutuotteena on kehitetty ISVIS-niminen tutkimusproto­tyyppi, jolla voisi olla myös markkinoita laajemminkin. Se visualisoi UML-kuvausten välisiä yhteyksiä. Olen myös valmis antamaan prototyypin koekäyttöön halukkaille. Konferenssien abstraktit on saatavissa minulta lainaksi, jos haluatte.

Jyväskylässä 9.8.2004

Jouni Huotari

Tarkempia tietoja konferensseista: http://www.cvev.org/cmv2004/index.html ja http://www.graphicslink.demon.co.uk/IV04/