(c) Mika Karhulahti 2006 - 2007

Kotisivu Ylös <Perusteita> <Perspektiivi> <Kuvanmuodostus> <Valo> <Muokkaaminen> <RAW> <Ihmiset> <Harmaasävyt> <Luontokuvaus> <Luova> +Tuunausta +Varmuuskopiointi +Albumisoftat +Puhdistaminen

Kalusto kuntoon

Kun kamera kulkee monessa mukana, tuloksena on jossain vaiheessa outoja optisia ilmiöitä kuvissa. Kuvien lisäksi eletystä elämästä muistuttavat hiekka, pöly ja muu kuona kameran linssissä, laukun pohjalla ja muistikortin hammastuksissa. Vaikka kalustosta pyrkisi kuvaustilanteessa huolehtimaan kuinka hyvin tahansa, välillä on hyvä panostaa hieman aikaa ja vaivaa huoltoon.

Kaikki lähtee huolenpidosta

Kuvausvälineistä huolehtiminen on jokaisen kuvaajan välttämätön paha, jos hyviä kuvia mielii. Lika ja pöly objektiivien pinnalla huonontavat kuvanlaatua lisäämällä kuviin heijastumia, nestepisarat taas aiheuttavat salamakuviin rumia läikkiä.

Mikäli kameraa ei ole erityisesti suojattu luonnonelementtejä vastaan, kannattaa se jättää suojaan jos sääolosuhteet niin sanelevat. Joskus hyvien kuvien saaminen toisaalta edellyttää pieniä uhrauksia. Tällöin kannattaa pitää mielessä, mitä oma kamera kestää ja mitä ei. Ellei kyseessä ole erityisesti vettä kestävä malli, ei kameraa kannata pitää näkyvillä huonolla säällä pidempään kuin kuvan ottamisen kannalta on välttämätöntä. Myöskään kameralaukkua ei kannata jättää auki tuulen, sateen, hiekan, pölyn tai muiden elementtien armoille.

Sama koskee muutakin kuvauskalustoa: kamerajalustat, salamat ja muut lisävarusteet pysyvät pidempään kunnossa, kun niistä huolehditaan kunnolla. Myös lisävarusteiden huoltaminen silloin tällöin on hyvä idea.

Huoltovälineitä moneen lähtöön

Fotokauppiailla on tarjolla tusinoittain erilaisia vaihtoehtoja objektiivien ja kameroiden puhdistamista varten. Internetistä löytyy esimerkiksi digitaalisen järjestelmäkameran kennon puhdistukseen erikoistuneita sivustoja, joilla esitellään erilaisia patentoituja välineitä kennolle tarkoitetuista pölyhuiskuista varrellisiin lastoihin – hinnan vaihdellessa muutamasta eurosta pariin sataan. Joillakin sivustoilla on myös tee-se-itse miehille tarkoitettuja ohjeistuksia. Jos kennonpunhdistukseen kaipaa ohjeistusta, kannattaa Googlessa kokeilla esimerkiksi hakusanoja ”copperhill method”, ”visible dust”, ” sensor cleaning” ja ”kennon puhdistus”. Normaalin puhdistuksen kannalta käyttökelpoisia perusvälineitä ovat mikrokuituliina, käsipuhallin ja linssikynä.

Mikrokuituliina on puhdistusvälineenä peruskalustoa, jota voi käyttää lähes kaikentyyppisen lian puhdistamiseen. On kuitenkin syytä muistaa, että objektiivin lasipintaa ei koskaan saa hiestää pelkästään kuivalla liinalla, ellei erityisesti halua naarmuttaa objektiivia. Puhdistukseen voi käyttää esimerkiksi työhön tarkoitettua huippupuhdasta nestettä, joka haihtuu kaikilta pinnoilta nopeasti. Myös kevyt henkäys lasipintaan kostuttaa sen sopivasti ennen mikrokuituliinan käyttämistä, mutta henkäyksen teho ei ole ihan vastaava puhdistusnesteen kanssa, ellei edellisen illan ravinto ole ollut kovin nestemäistä.

Markkinoilla on myös kertakäyttöisiä optisia liinoja, joita käytetään yhdessä erityisen puhdistusnesteen kanssa. Jotkut valmistajat tarjoavat optiseen puhdistukseen tarkoitettua paperia, joka soveltuu esimerkiksi mikrokuituliinaa paremmin rasvatahrojen poistamiseen.

Tehokas käsipuhallin on oiva apuväline hienojakoisen pölyn puhdistamiseksi optisilta pinnoilta. Puhaltimen avulla voi lisäksi päästä hyvin myös sellaisiin väleihin, joihin esimerkiksi mikrokuituliinalla on vaikeampi vaikuttaa. Käsipuhaltimen idea on yksinkertainen: suutin kohdistetaan puhdistettavaa pintaa kohti ja puristamalla toisesta päästä saadaan aikaan voimakas ilmavirta, jolla hienojakoinen pöly voidaan puhaltaa pois. Markkinoilla on tarjolla useita erilaisia malleja käsipuhaltimista. Mikäli käsipuhaltimen teho ei riitä, voi hankkia pienen tölkitetyn paineilmapuhaltimen. Tällaista ei kuitenkaan saa käyttää esimerkiksi digitaalisen järjestelmäkameran kennon puhdistamiseen, sillä tölkin nousuputkeen jää nestettä, mikäli sitä ei ole säilytetty pystyasennossa.

Pelkän pölyn lisäksi optisille pinnoille saattaa tulla myös rasvatahroja, jos vaikkapa käsittelee linssinsuojusta huolimattomasti sen jälkeen kun on syönyt välipalaksi pussillisen chilipähkinöitä. Paras konsti rasvatahrojen puhdistamiseen etenkin reissun päällä on linssikynä. Tällaisessa objektiivin puhdistukseen tarkoitetussa kynässä on kaksi päätä: toisessa on hieno harja, jolla pölyhiukkaset voi huiskuttaa pois. Harja vedetään käytön jälkeen kynän sisään suojaan. Toisessa päässä on tulpan takana erikoismateriaalista valmistettu tyyny, joka puhdistaa tehokkaasti lian ja rasvan optiselta pinnalta tai kameran LCD-näytöltä. Tyynyn kanssa ei tarvitse käyttää mitään puhdistusaineita, mutta kostuttaminen esimerkiksi henkäisemällä on suositeltavaa. Itse tyyny puhdistetaan vetämällä linssikynään korkki päälle ja pyöräyttämällä sitä hieman.

Puhdistus tilanteen mukaan

Puhdistus- ja huoltotilanteita on käytännössä kahdenlaisia: nopea, tien päällä tapahtuva pikapuhdistus, tai kotipesässä tapahtuva huolellisempi operointi. Toiset puhdistusvälineet sopivat paremmin tien päälle, toiset työhuoneen pöydälle. Yksi asia on kuitenkin varma: ilman minkäänlaista puhdistussettiä ei kameran kanssa kannata lähteä reissuun. Minimissään mukana on hyvä olla sopivan kokoinen linssikynä, digitaalisen järjestelmäkameran omistajalla lisäksi käsipuhallin. Myös mikrokuituliina kulkee usein helposti ja kätevästi mukana.

Kotipesässä voi sitten läträtä esimerkiksi puhdistusnesteiden ja kertakäyttöisten optisten liinojen kanssa. Sopivin väliajoin, esimerkiksi kerran kuussa, kannattaa suorittaa kalustolle perusteellisempi huolto, jossa käy läpi kaiken mahdollisen. Normaalin kuvauskaluston kuten objektiivien, salaman, kamerarungon ja jalustan lisäksi kannattaa muistaa myös akut ja laturit, sillä likainen akunkenkä lyhentää akun käyttöaikaa.

Tien päällä ei pysty vaikuttamaan huoltotilan siisteyteen, mutta kotipesä on toinen juttu. Kun huoltaa kalustoa, kannattaa pitää huolta myös siitä, että ympäristö on siisti. Paras vaihtoehto on tietysti tyhjiöimulla varustettu puhdastila, paremman puutteessa joutuu tyytymään omaan työhuoneeseen. Kylpyhuoneesta tosin saa itselleen helposti tee-se-itse -puhdastilan juoksuttamalla vettä joitakin minuutteja, jolloin pölyhiukkaset imeytyvät juoksevan veden mukaan ja ilma puhdistuu.

Perheen lemmikit kannattaa houkutella kauemmas työpöydästä ja turhat paperipinot siistiä pölyä keräämästä. Myös tekstiilit keräävät pölyä itseensä ja omassa pukeutumisessa kannattaa huomioida että päällä olisi vähemmän pölyä kerääviä materiaaleja villapaidan sijaan. Huoneen tuuletusikkunat kannattaa sulkea ja huolehtia muutenkin siitä, että huoneessa ei ole pölyä kuljettavia ilmavirtoja. Jos tilan imuroi, sitä ei välttämättä kannata tehdä samana päivänä, sillä tavallisista imureista yleensä jää huoneilmaan leijumaan pieniä hiukkasia, jotka helposti ajautuvat puhdistettaville pinnoille. Jos homman haluaa tehdä viimeisen päälle, kuten esimerkiksi digitaalisen järjestelmäkameran kennoa puhdistettaessa kannattaa, voi päähänsä vetää suihkumyssyn ja käsiin kertakäyttöisen lateksihanskat.

Perusteellisemman huollon yhteydessä ei kannata unohtaa myöskään kameralaukkua, joka kerää helposti sisäänsä roskia, pölyä ja muuta epämääräistä. Kameran puhdistuksesta kun ei ole pitkäaikaista iloa, jos sen huollon jälkeen laittaa likaiseen laukkuun muhimaan. Laukun voi puhdistaa helposti ihan tavallisella imurilla. Väliseinät kannattaa irrottaa imuroinnin yhteydessä ja tarranauhat puhdistaa esimerkiksi vaateharjalla. Näin mihinkään väleihin ei jää yllätyksiä. Pienemmille pokkarilaukuille riittää ravistelu ja imurointi.

Kuvat

[Kuva 1: Erilaisia juttuja]

Fotokauppiaat tienaavat osan leivästään tarjoamalla valokuvauskaluston puhdistamiseksi monenlaisia välineitä. Omat tarpeet sanelevat mitä kannattaa hankkia, mutta menetelmän täytyy olla sellainen että se puree kulloinkin käsillä olevaan likaan. On hyvä aloittaa puhdistaminen kevyesti, mutta tarvittaessa täytyy olla valmis siirtymään järeämpiin konsteihin.

[Kuva 2: Linssikynät]

Linssikynistä on saatavilla useita malleja. Pieni kynä soveltuu parhaiten pienten pokkarikameroiden puhdistamiseen. Normaali pyöreäkärkinen malli on tarkoitettu järjestelmäkameroiden objektiiveille (ei mukana kuvassa). Samankokoinen, mutta kolmion mallisella tyynyllä varustettu linssikynä toimii hyvin myös LCD-näyttöjen kanssa, sillä sen avulla suorat nurkat on hyvä puhdistaa.

[Kuva 3: Rakettipuhallin]

Kuvassa näkyvä Giotton rakettipuhallin näyttää lentokentän läpivalaisulaitteessa ikävästi singon ammukselta, mutta on tehokkaimpia markkinoilla olevia käsipuhaltimia. Puristamalla pumpusta saadaan tehokas pienelle alalla suuntautuva ilmavirta suihkuamaan päästä. Puhallin tehoaa hyvin hienojakoiseen pölyyn, jota kertyy objektiivien, etsimien ja näyttöjen pinnalle ennen pitkää. Puhallinta voi käyttää mainiosti myös digitaalisen järjestelmäkameran kennon puhdistamiseen. Tähän se tarjoaakin turvallisimmasta päästä olevan tavan, mutta ei valitettavasti tehoa kaikkein jämähtäneimpiin pölyhiukkasiin. Tämän tyyppinen puhallin on myös ainoa kennon puhdistuksessa hyväksytty kotikonsti eräiden kameravalmistajien manuaaleissa. Kaiken kaikkiaan puhallin on mitä mainion ensihoitoväline, jolla pääsee huoltopuuhissa pitkälle.

[Kuva 4: PecPadit ja Eclipse]

Optisten pintojen puhdistukseen tarkoitettuja kertakäyttöisiä PecPad -liinoja voi tilata esimerkiksi netistä. Liinat on tarkoitettu kertakäyttöisiksi, taittelemalla yhtä liinaa voi kuitenkin käyttää useammalle pinnalle. Liinojen lisäksi tarvitaan esimerkiksi Eclipse -puhdistusnestettä, joka on optiseen puhdistukseen tarkoitettua, koostumukseltaan erittäin puhdasta nopeasti haihtuvaa nestettä. Tämäntyyppiset välineet alkavat olla järeydeltään jo huippuluokkaa ja tehoavat vaikeaankin likaan.

PecPadeja, Eclipseä sekä kumisesta leipurinlastasta valmistettua puhdistustikkua on suositeltu joillakin WWW-sivustoilla myös digitaalisen järjestelmäkameran kennon puhdistamiseen, mutta tätä kameravalmistajat eivät suosittele.

[Kuva 5: Optinen kertakäyttöpaperi]

Kertakäyttöinen optinen paperi soveltuu mikrokuituliinaa paremmin esimerkiksi rasvatahrojen poistamiseen, sillä sen kuitujen rakenne imee rasvaa itseensä siinä missä mikrokuituliina levittää rasvan pitkin optista pintaa. Kuvassa olevaa 5 cm leveää puhdistuspaperia vedetään haluttu määrä ulos kotelostaan. Paperi hävitetään käytön jälkeen.

[Kuva 6: Imurit laukunpuhdistukseen]

Esimerkiksi Biltemasta saa ostaa muutamalla eurolla tietokoneen imuroimiseen tarkoitettuja suuttimia, jotka toimivat hyvin myös kameralaukkua ja muuta valokuvauskalustoa puhdistettaessa. Suuttimet menevät näppärästi pieniinkin väleihin ja ne liitetään tavallisen imurin letkuun. Laukkua tai muutakaan kalustoa ei kannata välttämättä imuroida heti sen jälkeen, kun on imuroinut kissanhiekat eteisen matolta. Jos välineitä puhdistaa usein, voi jopa harkita tehokkaalla poistoilmansuodattimella varustetun imurin hankkimista ainoastaan valokuvaustarvikkeiden puhdistusta varten. Useimmille ihmisille erillinen imuri tosin lienee hieman yliampuvaa. Toinen vaihtoehto on hankkia pieni rikkaimuri, jossa on laukkuun hyvin sopiva pää. Kannattaa kuitenkin tarkistaa, että imuteho riittää tarkoitusta varten.

 

Tätä sivustoa on viimeksi päivitetty 07. marraskuuta 2007